Book
De straat is het werkterrein van beeldend kunstenaar Paulien Oltheten (Nijmegen, 1982). Schijnbaar terloops zoekt ze met haar foto- en videocamera naar net die momenten waarop er contact is tussen de mensen, de dingen en de openbare ruimte. Daarbij heeft ze een opmerkelijk oog voor het kleine en -subtiele, waardoor haar foto's vaak zeer weten te ontroeren.
Theorie van de straat bundelt ruim 100 van Olthetens foto's, filmbeelden en tekeningen, die stuk voor stuk getuigen van hoe wij mensen het publieke domein gebruiken, hoe we er in bewegen, zitten, leunen, doen en vooral hoe we ons tot andere mensen en objecten verhouden. De treffende beelden en intrigerende situaties gaan vaak vergezeld van handgeschreven aantekeningen van Oltheten die onderdeel worden van het geheel en die tevens een nieuwe, verhalende betekenislaag toevoegen.
Paulien Olthetens manier van observeren en fascinatie met gedrag van mensen en fotografie vertoont grote verwantschap met die van fotograaf Hans Aarsman en gedragsbioloog Tijs Goldschmidt, die beiden een bijdrage leveren aan dit boek.
Hans Aars-man beschrijft in zijn inleiding haar bijzondere manier van werken. Tijs Goldschmidt belicht in zijn essay de verschillen en overeenkomsten met zijn eigen werk.
Interessante dingen liggen en gebeuren gewoon op straat en geen moment is daar geconstrueerd. Maar je moet het wél zien. En dat doet Paulien Oltheten als geen ander. «
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
There are no reviews for this book yet.