Book
Persoonlijke frustraties, irritaties en soms zelfs enige woede liggen ten grondslag aan dit boek. Kritiek zonder alternatieven aanreiken is niet constructief; opgeven geen optie.Met een mengeling van fictie en feiten heeft de schrijver een boek geschreven, waarin hij nogal wat overhoop haalt. Soms met choquerende teksten, dan weer met zeer praktische, goed realiseerbare oplossingen. Alles verpakt in een vlot geschreven roman met humor en zelfspot. Uitgangspunt is een onterecht geruimd graf. In de loop van het verhaal met een thrillerachtig eind, worden in de plaatselijke kroeg nogal wat gesprekken gevoerd over met name politiek, geloof, onderwijs, milieu, justitie en voetbal. Een aantal taboes wordt geslecht. Misstanden komen in niet mis te verstane bewoordingen aan de orde, met filosofisch getinte, en historisch verantwoorde verwijzingen én oplossingen. Dit leidt onder andere tot `het omgekeerde geloof! Voor alle politieke problemen komt één allesomvattend alternatief. De bedenker en oprichter van alweer een nieuwe partij -maar dan heel anders- komt met een werkelijk werkbaar idee! `Vervroegde verkiezingen, incompetente bewindslieden, maanden durende formaties, ongeloofwaardige concessies, piketpaaltjes, breekpunten, uitruilen, gedogen en one-issue partijen zullen dan tot het verleden gaan horen. Binnen de context van het verhaal zou `Bleke Blokjes zelfs tot een politiek begrip kunnen uitgroeien. Er zal een betere democratie ontstaan met echte deskundigheid, zonder maximale monddode minderheden en minimale meeknikkende meerderheden. Een kabinet kan in dit nieuwe systeem niet meer vallen! Zelfs de voetbalcompetitie blijkt een stuk spannender te kunnen. De ondertitel: Zoals het is kan t beter zal na het lezen van dit boek een juiste blijken!Harry de Jong van onder meer de Jouster- en Heerenveense Courant: Ammunitie genoeg voor een niet alledaags boek - die partij heet Romke D13 en daar is ook de titel van dit intrigerende boek aan ontleend. «
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
De verklaring van de titel Romke D'13 wordt duidelijk op bladzijde 145. Prachtig bedacht!
Het is meteen duidelijk dat deze editie van dit boek niet geredigeerd is, waardoor er een aantal fouten in zijn blijven staan.
Dat deed me in het begin mijn tenen bij elkaar knijpen. Ik sprak met mezelf af dat ik in ieder geval in het boek zou blijven lezen. De auteur heeft aangegeven dat aan een herdruk gewerkt wordt, zonder 'verschrijvingen' waardoor het leesplezier zeker zal vergroten.
De auteur heeft een bijzondere schrijfstijl; geen poespas, recht door zee en is hier en daar humoristisch te noemen. Ik werd geboeid, mede door de 'adderbrieven' en de reden waarom ze geschreven waren. Dit onderwerp loopt door het hele verhaal heen.
Het boek is gedeeltelijk fictie en dat moet je voor ogen blijven houden terwijl je verder leest.
Godsdienst is nadrukkelijk aanwezig maar dat heb ik niet als hinderlijk ervaren, het past in het verhaal. Ook het onderwijs komt ter sprake.
Er spreekt heel veel boosheid en ook teleurstelling uit het verhaal. Boosheid door onmacht, vermoed ik.
Al deze boosheid heeft mede geleid tot het schrijven van dit boek. De auteur levert met dit boek mogelijkheden aan om een wel goed werkend politiek systeem uit de grond te stampen.
De uitgangspunten van zijn voorstel zijn: Deskundigheid, Constitentie en Continuïteit.
Deskundigheid spreekt voor zich. Geen zeteltjesgesjoemel meer met als ultiem doel: het door welwillende hobbyisten begeerde pluche.
Consistentie als voorwaarde voor bewindspersonen, die vrij van innerlijke tegenspraak dienen te zijn.
Continuïteit, oftewel ononderbroken samenhang of duur ten opzichte van beleid lijkt mij voor een land van levensbelang.
Het zou voor politici verplicht moeten worden om dit boek te lezen. Niets doen is hetzelfde als kansen laten liggen.
Er worden een heleboel 'heilige huisjes' omgegooid in dit boek maar er worden tevens oplossingen aangeboden. Dat alles op een boeiende manier verwoord.
Tegen het eind is het verhaal ongemerkt in een soort thriller veranderd. Knap gedaan!
Rients Hofstra heeft zijn ideeën duidelijk kenbaar gemaakt in dit boek.
Het is zeker geen alledaags boek, dit Romke D'13.
Zegt het voort, zegt het voort...
Ik waardeer dit boek met 3/5 sterren