Welcome to Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».

Sign Up

VIJF sterren Jo Nesbø met Dodelijk patroon

Met Dodelijk patroon heb ik de Oslo trilogie van Jo Nesbø afgesloten, zijn beste in deze reeks. Voldoende spannende verhaallijnen en juist op het moment dat ik dacht dat het wel allemaal heel gemakkelijk werd opgelost, weet Neslo er toch weer zo’n twist aan te geven dat alles wat logisch lijkt helemaal anders is. Dat maakt hem een waar meester in dit vak.

Oslo. De meeste politiemannen genieten van hun vrije tijd nu het vakantietijd is en rustig. Als er een jonge vrouw vermoord wordt gevonden in haar appartement, heeft politiechef Bjarne Moller van de afdeling geweldsdelicten op de zesde etage weinig keuze uit beschikbare inspecteurs en zo worden Harry Hole en Tom Waaler, elkaars grootste rivalen die niet met verlof zijn, op de zaak gezet.  Het slachtoffer mist een vinger en onder haar ooglid wordt een diamant gevonden in de vorm van een vijfpuntige ster, een pentagram.

In eerste instantie weigert Harry om met Tom samen te werken, maar hij ervaart dit wel als dé kans om zo over de schouder zijn gehate collega te kunnen meekijken; hij vertrouwt Waaler totaal niet en vindt hem op zijn zachtst gezegd verantwoordelijk voor de dood van Ellen, de vrouwelijke collega met wie Harry een goede band had. Als er nog een jonge vrouw verdwijnt met als enige spoor een schoen onder een auto en later van haar een vinger per post op het bureau van Bjarne Moller belandt, is die ervan overtuigd dat het hier om een seriemoordenaar gaat en wordt iedereen van vakantie teruggeroepen om hem te pakken. Tijdens het onderzoek gaat Harry op een zijspoor voorzichtig maar doelbewust te werk om zijn collega Tom Waaler te ontmaskeren. Hij speelt daarbij steeds een gevaarlijker spel dat hij zelfs door zijn collega’s wordt verdacht en de risico’s die hij neemt, worden almaar groter.

Verder zijn er genoeg leuke details zoals die de muzikale achtergrond en voorkeuren van Nesbø weergeven. Ook is niet alleen de diamant in de vorm van een vijfpuntige ster opvallend, de locaties van de (al weer) vijf misdrijven vormen samen de punten van een pentagram, tevens is dit het vijfde boek in Harry Hole reeks en - hoewel veel minder belangrijk - toevallig ook het vijfde boek van Nesbø dat ik gelezen heb. Het boek krijgt van mij VIJF sterren en een ding is zeker: ik ga voor het volgende jubileumgetal: TIEN. en dat is tweemaal...

 

 

3 August 2020, 23:29:23  - 628 views