Welcome to Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».

Sign Up

The Wonder van Emma Donoghue

Wie kent niet de schrijfster Emma Donoghue, (wereld)bekend of beroemd geworden met haar boek: Kamer? Kamer was voor mij het eerste boek dat ik van haar las, heel indrukwekkend en waar de beklemming vanaf druipt.  Ik las het boek The Wonder van Emma vorig jaar midden in de zomer. Geen idee of er ooit een vertaling van in het Nederlands is verschenen; het was er toen nog niet, dus heb ik dit log even laten liggen. Inmiddels heb ik vijf boeken van haar op de plank staan.

Donoghue is een Ierse romancier, toneelschrijfster en vooral ook historica. In haar boek: De vrouw die konijnen baarde, een wonderbaarlijke verzameling van waargebeurde, haast ongelooflijke verhalen vertelt ze iets over haar werkwijze. Haar bronnen zijn allerlei brokstukken uit het Engelse en Ierse leven van de laatste 700 jaar, een ruim palet waarmee zij vergeten raadsels en bijzondere voorvallen schildert op de voor haar karakteristieke robuuste manier die weinig lyriek toelaat. Zij probeert letterlijk herinneringen weer levend te krijgen en als dat niet lukt te verzinnen. Zij schrijft daarover: “Ik heb geprobeerd herinneringen en verzinsels samen te laten gaan als twee handen die bezig zijn met hetzelfde vuile werk om het verleden op te graven.” Zo ook met The wonder, waarvoor Donoghue een vijftigtal verhalen tussen de 16e en de 20e eeuw van al dan niet vastende meisjes heeft bestudeerd en al lezende werd gegrepen door het verhaal van Sarah Jacob, een twaalf jaar oud meisje, dat twee jaar lang niets gegeten zou hebben. Een team van zusters kwam dit beoordelen en hielden de wacht. Na de dood van het meisje werden de ouders veroordeeld voor doodslag.

The Wonder speelt zich af in tweede helft van de 19e eeuw, nog geen tien jaar na de periode van voedselschaarste die Ierland tussen 1845 en 1850 trof: de Ierse hongersnood. De Ieren waren in die tijd voor hun voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van de aardappeloogst. Negentig procent daarvan mislukte echter als gevolg van de aardappelziekte waardoor meer dan een miljoen Ieren stierven. De Engelse verpleegster Elizabeth (Lib) Wright, die nog heeft gediend onder Florence Nightingale, komt naar Ierland om op verzoek van een comité van belangrijke dorpsnotabelen een meisje, Anna O’Donnell, te observeren dat al vier maanden vast en desondanks nog kerngezond is. Anna is een slim meisje dat zowel dol is op moeilijke raadsels als volledig in de ban van een bizarre religieuze droom. Lib observeert haar streng en gedegen samen met de non Sister Michael en ze wisselen elkaar om de acht uur af om zeker te weten dat niemand het meisje op de een of andere manier voedsel geeft. Het dorpscomité dat Lib betaalt, heeft er belang bij dat Anna echt het wonder is dat de familie beweert. Zij zou de eerste heiligverklaring kunnen worden sinds de dertiende eeuw in Ierland. Haar vasten trekt een hoop publiek naar het dorp en dat zorgt voor een goed inkomen voor de plaatselijke gemeenschap. Lib is ervan overtuigd dat het allemaal bedrog is en dat het geld dat de bezoekers van het meisje in de doos bij de deur doen met gretigheid wordt geïncasseerd.  Ze is erg gereserveerd naar Anna tot de gezondheid van het meisje zienderogen achteruitgaat.  Anna’s gezondheid wordt gaandeweg het verhaal zo slecht dat ze iets moet ondernemen om te voorkomen dat het meisje onder haar ogen overlijdt.

Als lezer leer je Anna kennen als een slim en liefhebbend meisje dat in wezen onder het juk van het/haar strenge geloof waarin zij opgroeide zichzelf doodmartelt. Anna’s plichtsgetrouwheid aan dit geloof en Libs pogingen om haar te redden maken dit boek gaandeweg tot een thriller met een horror randje, die vergelijkbaar is met boeken van Steven King. Het is een spannend boek geworden met een in mijn ogen toepasselijke kaft.

23 September 2018, 9:59:47  - 1.660 views