Welcome to Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».

Sign Up

Een smartlap tussen Hex en A Walk to Remember

Zojuist Hex van Thomas Olde Heuvelt uit.

Zo zit ik dan met die hoes van een oude LP op schoot van Pearls before swine: One nation underground (uit 1967 alweer) met een afbeelding van Jeroen Bosch op de voorkant. In mijn oren hoor ik een muzikale kruising tussen Magna Carta en Bob Dylan, excuses voor alle zere schenen die ik hiermee veroorzaak. De grote overeenkomst met Hex is de bijna apocalyptische afbeelding, want daar stuurde Thomas Olde Heuvelt me in zijn Hex naartoe: een horror verhaal met een Jeroen Bosch toetje. Had ik daar trek in? Niet echt! Spannend? Ja! Heksen aan mijn voeteneind gezien? Nee! Een once-over dit boek? Ja! Dat hij aan Stephen King schuurt? Prima toch. Dat hij goed verkoopt in Amerika? Ook prima! Welke versie ik precies gelezen heb? Er zijn er meer, ik weet het niet, volgens mij de meest recente in het Nederlands. En gefeliciteerd: anno 2016 ligt hij bij boekwinkels als Barnes&Noble naast de grootmeester zelf. Een film door Warner Bross? Ook prima, ik ga toch nooit naar verfilmingen van boeken die ik gelezen heb. In het begin was het voor mij echt wel wennen aan zijn schrijfstijl. Hij maakt super lange zinnen waardoor ik het soms moeilijk vond om mijn aandacht erbij te houden. Daarnaast werd ik voor mijn gevoel in het diepe gegooid, omdat in het begin lang niet duidelijk werd wat er precies aan de hand was. Ik ben niet afgehaakt, heb het uitgelezen. Het was spannend en ik ben door het "Bosch toetje" echt een beetje horror uit de rails geraakt.

Rond deze tijd lees ik elke paar jaar a Walk to Remember van Nicholas Sparks. Dit jaar was het gelukkig weer zover. Zo kon ik na Hex mijn leestrein gelijk weer in de rails krijgen, sentimentele muts die ik ben. Door Sparks’ schrijfstijl in dit boekje en de beschreven ontwikkeling naar volwassenheid schurkt dit boekje in mijn beleving een beetje tegen The catcher in the rye van J.D. Salinger aan, voor wat dat waard is.

Ik houd het bij dit boekje - een kleine pocket met grote letters van amper 250 bladzijdes - nooit droog. Het raakt me altijd meer dan Hex me ooit aan afschuw zal kunnen raken. Als je een beetje het Engels machtig bent, neem dan géén vertaling. Daar ben ik op afgehaakt, vraag me niet waarom. Het is een ongelooflijk subtiele tear jerker. Van Sparks heb ik zo goed als alles gelezen. Dit boekje is top. En als je denkt dat je weet hoe het afloopt, komt die laatste regel…

A Walk to Remember laat je een verandering zien tot het goede van de mens en daar had deze smartlap zwaar behoefte aan.

 

6 January 2017, 0:07:13  - 854 views