Book
De Utrechtse schilderkunst beleefde in de Gouden Eeuw een enorme bloeiperiode. Zowel in binnen- als buitenland kregen Utrechtse schilders belangrijke opdrachten en werd hun werk veel verzameld. Hun succes was gebaseerd op de introductie van nieuwe genres zoals pastorales en italianiserende landschappen. Daarnaast ontwikkelden ze in Nederland nieuwe stijlen, zoals het caravaggisme, en leverden ze perfect vakmanschap. Kunstenaars als Rembrandt, Vermeer en Hals inspireerden zich op het werk van hun Utrechtse collega.s en bezaten werk van hen.
Het Centraal Museum te Utrecht bezit een zeer representatieve collectie schilderijen van deze Utrechtse kunstenaars. Aan de hand van 100 werken uit deze verzameling wordt in dit boek een overzicht gegeven van de zeventiende-eeuwse schilderkunst in de Domstad.
De 100 schilderijen zijn afkomstig van 51 kunstenaars onder wie de meer bekende kunstenaars als Van Honthorst, Ter Brugghen, Savery en Saenredam. Elke schilder wordt geïntroduceerd middels een biografie. Kenmerkend voor dit boek is de cultuurhistorische aanpak. De auteur besteedt niet alleen aandacht aan de voorstelling, de stijl en de techniek, maar ook aan de maatschappelijke context waarin de schilderijen ontstonden.
Auteur Jos de Meyere is kunsthistoricus en was ruim 25 jaar als conservator oude kunst verbonden aan het Centraal Museum. «
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
There are no reviews for this book yet.