Book
Dankzij internet zijn de mogelijkheden om op grote schaal rechterlijke uitspraken te publiceren enorm toegenomen. Dat biedt kansen voor een meer toegankelijke rechtspraak, maar het roept ook tal van vragen op.
In dit boek wordt het juridisch kader met betrekking tot de publicatie van uitspraken in kaart gebracht en wordt de Nederlandse praktijk daaraan getoetst. Bovendien wordt onderzocht hoe kan worden bewerkstelligd dat ook in zeer omvangrijke jurisprudentiedatabanken de gebruiker kan vinden wat hij zoekt. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de correcte identificatie van rechterlijke uitspraken, het (geautomatiseerd) leggen van verbanden tussen uitspraken en andere rechtsbronnen, en een statistisch algoritme waarmee het juridisch belang van rechterlijke uitspraken kan worden berekend.
Marc van Opijnen (1963) studeerde (internationaal) publiekrecht in Groningen, maar raakte al spoedig gefascineerd door de mogelijkheden van internet. Bij de Raad voor Rechtsbijstand bouwde hij de eerste jurisprudentiedatabank op het Nederlandse internet, vervolgens was hij ruim twaalf jaar werkzaam bij de Rechtspraak. Thans is hij verbonden aan het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). Hij publiceert regelmatig over zijn vakgebied en is actief betrokken bij tal van nationale en Europese ontwikkelingen inzake de digitalisering van het recht. «
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
There are no reviews for this book yet.