Welcome to Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».

Sign Up

Kom Atir kom

- Kom Atir kom
 
 
 
 
 
(5)

In Kom Atir kom vertelt auteur Agnita de Ranitz het verhaal van de legendarische voetreis die de gerenommeerde zoöloog, Etienne Geoffroy Saint-Hilaire, in 1827 ondernam en waarbij hij –met een giraffe- in 42 dagen van Marseille naar Parijs liep. De giraffe was een diplomatiek geschenk van Mohammed Ali, de pasja van Egypte, aan koning Karel X.

Tussen Saint-Hilaire en de Soedanese dierenverzorger Atir, die onderdeel uitmaakt van het reisgezelschap om de giraf te verzorgen, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. De twee mannen zijn werkelijk elkaars uitersten. Saint-Hilaire is op leeftijd, heeft gestudeerd en bezit een rijke algemene ontwikkeling; Atir is een jonge moslim, voormalig slaaf en afkomstig uit een Soedanees dorp.

“Wanneer ik hem om een ladder vraag, kijkt hij me met open mond aan. Na enig zoeken ontwaar ik er een bij de deurpost, zet hem tegen een balk, doe de pandjes van mijn jas uiteen en na een korte klim sta ik oog in oog met het dier.”

Kom Atir kom is een tweeledig verhaal. Enerzijds is er het relaas van een waargebeurd verhaal over de legendarische voetreis met de giraf; anderzijds is daar de bijzondere vriendschap tussen een wetenschapper en een eenvoudige Soedanese dierenverzorger.

De verhaallijn over de vriendschap tussen de twee mannen is wonderschoon en rakend; het relaas over de historische voetreis is uiterst boeiend en op feiten gestoeld. Juist de combinatie van deze twee maken het boek tot een bijzonderheid waarbij De Ranitz op sublieme wijze het evenwicht weet te behouden, waardoor het boek bijzonder vlot en prettig leest.

“Plotseling hoor ik een schelle kreet uit het publiek. Een van de paarden van de cavalerie schrikt en steigert, de giraffe trekt bruusk aan het touw dat ik zie losschieten. Ze slaat haar kop briesend naar achteren, maakt een bokkende beweging en vliegt naar voren, het volk stuift krijsend uiteen. Verlamd van schrik kijk ik toe.”

De vele incidenten die het gezelschap op haar pad krijgt tijdens de schier eindeloze voetreis, weet de auteur overigens boeiend te verwoorden. Slechts weinig mensen hebben ooit een giraf aanschouwd en ervaren het dier als een wonderbaarlijk ‘monster’. Op diverse momenten komen er hele mensenmenigten op het schouwspel af.

De Ranitz hanteert bij dit alles een bovengemiddeld fraaie schrijfstijl en alleen daarom is Kom Atir kom al een genot om te lezen. Uw recensent in dezen had het voorrecht het manuscript van dit boek reeds in vroeg stadium te lezen en er een eerste redactieslag over uit te voeren, maar nadien heeft De Ranitz het nog verder vervolmaakt. Chapeau. Dit respect verdient de auteur overigens ook voor de uitgebreide research die ze heeft gepleegd alvorens haar boek te kunnen schrijven.

Naast het prachtige verhaal, de goed uitgediepte personages, dialogen die naadloos aansluiten bij de tijd waarin wordt verhaald, weet de Ranitz ook de omgeving fraai te kleuren. Een groot goed in een verhaal als Kom Atir kom. Die toonzetting in de dialogen zet zich overigens voort in de brieven die Saint-Hilaire aan Angelique, zijn echtgenote, schrijft.

Kortom, Kom Atir kom is een parel onder de historische romans en het boek verdient dan ook een zeer breed lezerspubliek.

Over de auteur

Agnita de Ranitz (1952) volgde een opleiding kunstgeschiedenis aan de l’École du Louvre in Parijs. Na haar huwelijk in 1978 bleef zij in Frankrijk wonen; de laatste 18 jaar is zij actief als gemeenteraadslid in haar woonplaats Étang-la-Ville. De Ranitz heeft bovendien jarenlang pianoles gegeven aan kinderen en volwassenen en is beeldhouwster. De laatste jaren besteedt de Ranitz steeds meer tijd en aandacht aan haar grote passie: schrijven. In 2016 debuteerde de Ranitz met De vrouw op het perron.

Uitvoering

Uitgeverij De Brouwerij

ISBN: 9789078905196

Paperback, 350 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

More reviews