Book
Kaapvaart en piraterij behoren zonder twijfel tot de meest populaire onderwerpen uit de maritieme geschiedenis. Kapers en piraten zijn al jaren hot, niet alleen in buitenlandse publicaties (en kaskrakers uit Hollywood!), maar ook in meer populair-wetenschappelijke boeken en artikelen. Over beide onderwerpen zijn boekenkasten vol geschreven.
In deze uitgave, een gezamenlijk project van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en het Maritiem Museum Rotterdam, komen de verschillen aan de orde tussen kaapvaart en piraterij: gelegaliseerde versus illegale actie. Het boek bestrijkt een periode van de oudheid tot nu, met als rode draad de vraag hoe er door de eeuwen heen tegen beide fenomenen werd aangekeken. Welk imago hadden de kapers en piraten die Nederlandse schepen aanvielen? En hoe was de beeldvorming over onze landgenoten die zelf als aanvaller optraden?
De rijke collecties van beide maritieme musea vormen het uitgangspunt voor dit boek. Deskundige auteurs nemen de lezer mee in het kielzog van beroemde en minder beroemde zeerovers en kapers als Gillis Dornhoven, Piet Hein, Claas Compaen en Simon de Danser. Op deze reis door de tijd worden ook de vele roversnesten bezocht. Zo krijgt de lezer een kijkje in Duinkerken, het Caribische gebied, de Barbarijse staten, maar natuurlijk ook in Indonesië, de Zuid-Chinese Zee en het meest beruchte strijdtoneel van nu Somalië.
«
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
There are no reviews for this book yet.