Book
De onstuitbare opkomst van de leermachine
Technologie is altijd in beweging, maar waarom leidt nieuwe technologie maar zelden tot nieuwe vormen van onderwijs? Ligt dat aan de technologie zelf, aan de cultuur van het onderwijs of aan de te hoog gespannen verwachtingen van de vernieuwers?
Om een antwoord te vinden op deze vragen gaat de auteur terug in de tijd. Hij start in 1925 bij de eerste leermachines van Sidney Pressey, vervolgt met de teaching machines van Skinner in de jaren ‘50 en ‘60 en behandelt daarna het PLATO-systeem uit de jaren ‘70. Vervolgens bespreekt hij het computerondersteunde onderwijs van de jaren ‘80, de doorbraak van het internet in de jaren ‘90 en de vijfvoudige leer-werkmachine, in de vorm van de laptop, van de jaren 0. Bovendien beschrijft de auteur wat er in het onderwijs gebeurde met film, radio en televisie en in de huidige tijd met de zoekmachine. Hierdoor ontstaat een goed beeld van de tachtigjarige geschiedenis van de precaire verhouding tussen technologie en onderwijs.
De onstuitbare opkomst van de leermachine gaat over pogingen die vanaf de jaren ‘20 van de vorige eeuw zijn ondernomen om nieuwe technologie in het onderwijs te verwerken. Over de idee die eraan ten grondslag lagen, de verwachtingen van de pioniers, de vele mislukkingen en de schaarse successen. Bovendien biedt het een fascinerend overzicht van de moderne apparaten uit vroeger tijden.
Dr. Marcel Mirande studeerde pedagogie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in de technische wetenschappen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij was werkzaam als docent, onderzoeker, ontwikkelaar van courseware, consultant en interim- manager, was directeur van de Digitale Universiteit en publiceerde 15 boeken en bundels op het gebied van het hoger onderwijs. «
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
Nobody