Book
De geldpomp is het verhaal van miljarden euro's die van niemand zijn. Van bizarre carrièrewendingen en absurde salarissen. Van pragmatisme en opportunisme. Van ruim een eeuw felle strijd tussen vakbeweging, werkgevers, kerk en staat om de macht in de sociale zekerheid.
Omroepverenigingen, woningbouwcorporaties of ziektekostenverzekeraars: ze werden ooit door burgers opgericht voor de leden van hun zuil. In het land van minderheden mocht elke minderheid een eigen club beginnen. Op staatskosten. Maar in de 21ste eeuw zijn deze clubs losgezongen van de oorspronkelijke achterban. Oud-politici en managers maken ongezien de dienst uit. Zo ook in de sociale zekerheid: die mag ooit bedacht zijn door vakbeweging en werkgevers, de overheid heeft de uitvoering inmiddels naar zich toe getrokken.
De grillige geschiedenis van het roemruchte poldermodel roept grote vragen op. Wie krijgt het geld en wie deelt het uit? Wie bepaalt de regels en wie rekt ze op? Gijs Herderscheê kent de polder op zijn duimpje. Zijn boek geeft verrassende achtergronden bij de voortdurende polderproblemen - van de salarissen van managers in de zorg tot de achterhaalde inrichting van het omroepbestel. Dat maakt De geldpomp niet alleen tot een zeer lezenswaardig, maar ook tot een hoogst actueel boek.
Over de auteur
Gijs Herderscheê (1959) studeerde nieuwe en theoretische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef ruim vijftien jaar over sociale zekerheid en arbeidsverhoudingen, aanvankelijk voor Het Financieele Dagblad en sinds 1995 voor de Volkskrant. Nu is hij parlementair redacteur van de Volkskrant. In 1994 won hij met collega's Jeroen Smit en Menno Tamminga de Financiële Persprijs voor hun verslaggeving over het faillissement van DAF. «
Boeklezers.nl is a network for social reading. We help readers discover new books and authors, and bring readers in contact with each other and with writers. Read more ».
There are no reviews for this book yet.